VAL AV GLASPARTIER

Vad ska man tänka på?

Glaspartier till uterum

Det finns många saker att tänka på när man ska bygga ett uterum.
Ett av de allra viktigaste valen är därför vilken typ av glaspartier du ska ha.
Det finns en djungel av olika uterumsleverantörer och uterumssystem, med olika kvalitéer där användningsområdena skiljer sig åt väldigt mycket.

Det absolut viktigaste beslutet du måste göra är att bestämma dig för hur stor del av året du tänk använda ditt uterum.
Olika uterumsystem har olika typer av glas och isoleringförmåga i profilerna, därför är detta beslut viktigt så att du väljer tätt uterumsystem efter just dina behov. Här går vi genom val av glaspartier till uterum

Säsong

Glaspartier till uterum för sommaren och sommarbruk     Glaspartier till uterum för höst och vinter     Glaspartier till uterum för vinterträdgård året runt

Ska du endast använda ditt uterum som ett väder och vindskydd under sommaren och stänga ute vind och mygg,  eller vill du nyttja ditt uterum från tidig vår till sen höst, eller kanske rent av använda ditt uterum som en uppvärmd yta året runt, som en vinterträdgård, eller rent av bygga ut ditt hus med ett nytt vardagsrum, helt ta bort gränsen mellan inne och ute.

Säkerhetsglas  
Oavsett hur stor del av säsongen du tänkt använda ditt uterum, se alltid till att köpa ett uterumssystem med säkerhetsglas, för din och andras säkerhet.
Ett härdat glas är 5 gånger starkare än ett vanligt floatglas.

Sommar 
Ett uterum som enbart ska nyttjas under sommartid ställer inte så höga krav.
I dessa fall räcker ett system som har enkelglas för att skydda dig mot väder och vind.
Ett uterumssystem för sommarbruk har ofta ett 5 mm säkerhetsglas.

Vår/Höst  
Om du ska använda ditt uterum från tidig vår till sen höst så är ett isolerat glas det rätta alternativet.
Ett uterumssystem som används från vår till höst har ofta ett 2-glas, säkerhetsisolerglas D4-9. D4-9 betyder att det är 2 stycken 4 mm glas med en 9 mm luftspalt mellan glasen.
Man kan ofta välja till ett glasalternativ som har energi/argon, vilket innebär att det är ett energiglas och spalten mellan glasen fylls med argon, vilket resulterar i ett bättre U-värde, som ger en lägre uppvärmningskostnad.
Ett vanligt isolerglas D4-9 har ett U-värde på 2,9 medan ett isolerglas D4-9 med energi/argon har ett U-värde på 1,6.

Observera att vår/höst-systemen oftast inte har en bruten köldbrygga i varken luckor eller karm, och är därmed inte anpassade att användas under vintertid.
Det blir både väldigt kostsamt att värma upp och risken för kondens är extremt stor vilket skapar fukt som kan leda till problem.

Året runt – Vinterträdgård  
Ett uterum som ska underhållsvärmas året runt, hållas frostfritt, 5-10 grader, med möjlighet att visstidsuppvärmas året runt kallas vinterträdgård.
Detta alternativ är för dig som kräver det lilla extra, att kunna vinterförvara dina växter, och kanske fira både julafton och nyårsafton i ditt uterum.
Det finns några viktiga saker att tänka på gällande valet av system som skall underhållsvärmas året runt och kunna visstidsanvändas för maximal värme vid utvalda tillfällen.

För att ett uterum ska kunna nyttjas på detta vis krävs att systemet har bruten köldbrygga i både luckor och karm.
Vad menas då med bruten köldbrygga?
Uterumspartier består oftast av aluminium, och aluminium är ett material som leder både kyla och värme.
Det betyder att om det är kallt ute, så leds kylan genom profilen, och det blir kallt även inne i uterummet.
Med en bruten köldbrygga menas att man i profilerna placeras ett material som bryter kylan, en bruten köldbrygga.
Man placerar distanser av plast i profilerna, ett material som inte leder kyla på samma vis som aluminium, och uterummet däremellan består av luft.
Den brutna köldbrygga betyder alltså att kylan inte leds in genom profilen på samma vis som ett oisolerat uterumssystem gör.

Glaset i ett vinterträdgårdsystem är ofta ett tjockare säkerhetsglas med energi/argon.
Ett vanligt alternativ är säkerhetsisolerglas D4-16, energi/argon, vilket betyder att det är en isolerglaskassett med ett energiglas, 16 mm spalt som är fylld med argongas.
Ett sådant glas har U-värde 1,1.

Observera ändå att ett vinterträdgårdsystem inte är ett fasadsystem.
Vinterträdgårdspartierna är fortfarande bara ett välisolerat uterumssystem, räknas inte som en utbyggnad av ditt hus, och kraven för isolering och täthet får då inte heller förknippas med en husutbyggnad.
Man bör därför aldrig ta bort altandörren mellan huset och uterummet eller riva väggen helt och öpna upp ytan mellan hus och uterum då ett vinterträdgårdsystem inte är det samma som ett fasadsystem.
Vid extremt väder som kraftigt regn i kombination med hård vind så är inte ett vinterträdgårdsystem 100% tätt, det kan finns risk att vatten tränger sig in.

Året runt – Utbyggnad av hus

För dig som vill ta steget längre, att bygga ut ditt hus, helt ta bort gränsen mellan inne och ute så är ett fasadsystem det enda alternativet.
Ett fasadssystem har några viktiga detaljer som en vinterträdgård saknar.

Glaspartier till uterum och Fasad är viktigt att välja rätt Uterum Kanalplasttak

Ett fasadsystem består oftast av säkerhetsisolerglas, 3-glas med energi/argon.
Ett trippelglas med energiglas och argon har ca 0,6 i U-värde.
Isolervärdet kan variera lite beroende på tjocklek på spalten mellan glasen.

Fasadpartier har alltid bruten köldbrygga i både luckor och karm.
Den stora skillnaden mellan ett vinterträdgårdsparti och ett fasadparti är tätheten.
Ett fasadparti har en lyft/skjutfunktion, vilket innebär att när man stänger dörrarna så finns en funktion som gör att man sänker dörren ner över golvskenan så att partiet blir tätt och håller ute luft och vatten på ett helt annat sätt än ett vinterträdgårdsystem.
Observera att det även finns olika typer av fasadpartier, olika profiler med olika typer av brutna köldbryggor.
Vid extremt utsatta lägen där man bygger hus ut mot hav, sjö eller fjäll där både vind och vatten kan komma åt kan det krävas speciella system, vindförstärkta profiler mm för att partiet skall klara av naturens krafter.
Prata med återförsäljare eller producent innan du köper ett system som skall sitta i ett extremt utsatt läge.

Varianter, funktion och design.

Uterumsystem, Vinterträdgårdspartier, fasadpartier och alla typer av aluminiumsystem finns i en mängd olika varianter, med olika funktion och design.
Vill du kunna öppna upp väggarna och verkligen ta bort gränsen mellan inne och ute, eller vill du ha fasta glas, mycket beror på hur du ska nyttja ditt uterum, och vilka funktioner och krav du har.

Glaspartier till uterum gör ditt val av glaspartier UTERUM • Kanalplast • UTERUM • 

Varianter

Skjutbara dörrar/fönster

Glaspartier till uterum finns som skjutbara uterumspartier

Det vanligaste alternativet i ett uterum är skjutbara dörrar.
Att kunna skjuta upp dörrar/fönster och ta bort gränsen mellan ute och inne är en härlig känsla och frihet.
Oftast finns skjutbara dörrar och fönster i standardmått hos producenten, men de går även att beställa i egna önskade mått i både bredd och höjd.

Fasta dörrar/fönster

Glaspartier till uterum finns som fasat uterumspartier

fasta dörrar och fönster är precis vad det låter som, ett fast system för dig som inte har några krav att kunna öppna upp partiet, utan enbart är i behov av ett fint ljusinsläpp.
Att tänka på när det gäller ett uterum är att det under sommarn när solen ligger på, ofta blir väldigt varmt i ett uterum, så rekommendationen är alltid att på något vis kunna öppna upp några sektioner i ett uterum för att kunna vädra och få lite korsdrag.
Ofta finns det till fasta dörrar och fönster som tillval en vädringslucka. Med en vädringslucka kan man öppna upp en del av partiet och få in frisk lyft.

Vikbara partier

Glaspartier till uterum finns även som vikparti

För dig som vill få en maximal öppning i ditt uterum så är ett vikbart parti det bästa alternativet.
Vikpartierna är som de låter ett vikbart system som man kan vika antingen inåt eller utåt. När man skjuter och viker dörrarna åt sidan så tar de en liten yta och du får en maximal öppning ut i din trädgård.
Innan du beställer ett vikparti, tänk på hur du vill vika dina dörrar.
Med ett inåtgående vikparti så måste platsen finns inne i rummet, du kan inte möblera där partiet viks in, och samma tanke måste du ha vid ett utåtgående vikparti. Ytan utanför rummet måste finnas när man öppnar dörrarna.

En sak som är viktig att tänka på när det gäller vikpartier, är att dörrarna i förhållande till ett skjutbart parti, inte kan tillverkas alls lika breda.
Det innebär att du vid stängt läge får mycket flera dörrar vid ett vikparti än ett skjutbart parti, vilket även innebär mera aluminiumprofiler, mindre glas och mindre ljusinsläpp och utsikt än vad du får med ett skjutbart parti.
Med tanke på det väder och det klimat vi har i Sverige så kommer troligtvis dörrarna oftare att vara stängda än öppna.
Om vi som exempel tänker oss en öppningsbredd på 4 meter så behöver man vid ett vikparti 4 dörrar, medan man vid ett skjutparti bara behöver 2 dörrar, vilket innebär mycket större glasmått vid ett skjutparti.
Men, är du i behov att verkligen kunna öppna upp en hel vägg, så är ett vikparti ett fantastiskt val.

Gångdörrar

Glaspartier till uterum som slagdörr gångdörr till uterum och vinterträdgård

För dig som bara vill ha en gångdörr för att snabbt kunna gå in och ut ur ditt uterum, vinterträdgård eller utbyggnad av ditt hus så kan en helglasad gångdörr vara det bästa alternativet.
Gångdörrarna kan beställas både inåtgående och utåtgående, höger eller vänsterhängda.
Gångdörrar och entrépartier kan även beställas med både sidoljus och överljus, eller varför inte en kombination av dessa möjligheter.

Funktion
När du bestämt dig för vilken typ av uterum du ska ha, vilken årstid du ska använda det och vilka varianter du är i behov av ska du tänka funktion, och kvalitet.
Vad har du för krav på ditt uterum.
det finns billiga uterumsystem, men de kanske då inte har de funktioner som du faktiskt behöver.
Här är några saker att tänka på.

Säkerhetsglas
Välj alltid ett uterumssystem med säkerhetsglas, tumma aldrig på din eller andras säkerhet.
Ett härdat glas är 5 gånger starkare än ett vanligt floatglas, och om det går sönder finns inte någon risk att du skär dig på stora glasskärvor som uppstår vid ett krossat glas om det inte är härdat eller laminerat.

Justerbara hjul

Har uterumsystemet justerbara hjul?

Glaspartier till uterum går att justera med justerbara hjul

detta är viktigt för att man ska kunna efterjustera sina skjutbara dörrar och fönster om uterummet och golvet skulle röra på sig.
Vikten av en stabil grund är stor, men det kan alltid uppstå rörelser i levande material och då är det mycket viktigt att hjulen går att justera.

Lås
Vad har du för krav och behov när det gäller låsning av dörrar och fönster.
De enklare uterumssystemen har ofta som standard en fjäderbelastad låsknopp för låsning inifrån, där man som tillval kan beställa hakregellås för låsning med nyckel både inifrån och utifrån.

Handtag

uterumsparti låsknopp handtag hakregellås

Vissa system har handtag som man själv monterar medan andra system har integrerade, vertikala dragprofiler vilket innebär att man kan öppna dörren på vilken höjd man vill utan lösa handtag.

Vädringslucka

Glaspartier till uterum finns även med vädringslucka för uterumspartier

Vid fasta partier rekommenderas att man väljer till en vädringslucka för att kunna som kan öppnas för en bra ventilation i uterummet.

Glasval
Förutom valet av uterumssystem och glastjocklek beroende på hur stor del av säsongen man ska använda sitt uterum så finns det därför även olika typer av glas, tex rökfärgad eller gråtonat eller frostat glas om man vill minska insynen i uterummet och även dämpa solljuset.

Det finns även solskyddsglas som är ett väldigt bra val för glaspartier till uterum om man vill minska värmen från solen samtidigt som man skyddar solblekning av möbler och inredning.

Självrengörande glas är ett alternativ om man ska placera sitt uterumssystem eller fasadparti där det kan vara svårt att komma åt att putsa sina glas från utsidan.

Spröjs

Glaspartier till uterum finns även med spröjs

Till många system finns tillvalet spröjs.
Du kanske vill matcha utseendet på ditt uterum eller utbyggnad med utseendet på övriga fönster i ditt hus.
Spröjs finns i en mängd olika utförandet för glaspartier för uterum.
Rekommenderat är innanförliggande spröjs vid isolerade system.
Med ett innanförliggande spröjs menas att spröjsen placeras mellan glasen i isolerglaskasetten.
Det innebär att spröjsen inte samlar smuts, och det är lätt att pusta dina fönster både invändigt och utvändigt.

Kulör

Vilken kulör vill du ha på dina dörrar och fönster?
Vill du ha en kulör som matchar dörrar och fönster på ditt hus, eller vill du ha något annat som bryter av färgmönstret så att ditt uterum sticker ut lite och blir det där lilla extra.
Standardkulör på uterumsystem är ofta vita och alu/naturanodiserade profiler.

uterumspartier med svarta profiler

Många uterumsystem kan även beställas i valfri RAL-kulör.
Vinterträdgårdsystem, fasadpartier och vikpartier kan även beställas i DUO-kulör, vilket innebär att du kan få en önskad kulör på insidan och en annan kulör på utsidan.
Vid val av innanförliggande spröjs kan de också beställas i DUO-kulör så att de smälter in i partiet som helhet.

Bilden visar ett svart glasparti från Halle

Bruten köldbrygga

Glaspartier till uterum behöver vintertid ett uterumsparti bruten köldbrygga

För dig som ska använda ditt uterum som en vinterträdgård så är det enormt viktigt att systemet du väljer har bruten köldbrygga i både luckor och karm. En bruten köldbrygga är en isolerande funktion som är inbyggd i aluminiumsystemet som avdelande distanser som minimerar att kylan leds från utsida till insida.

Design
Ibland kan designen vara helt avgörande för vilken typ av uterumssystem du vill ha.
Vilken kulör vill du ha?
Vill du ha rejäla och kraftiga profiler för ett satbild system, eller vill du ha tunna och smäckra profiler.
Innan du bestämmer dig för vilken typ av uterumsystem du vill ha, titta därför runt vad som finns på marknaden, vilka önskemål har du?
Besök några showrooms där du kan klämma och känna på uterumsprodukter för olika årstider, förstå vad det är du söker.
När man tittar på uterumssystem på internet ser allt väldigt snarlikt ut på en bild. Ofta är det renderade bilder där det är svårt att avgöra vilken tjocklek, styrka och kvalitet olika system har.

Många återförsäljare har fina utställningar.
Det finns både specialiserade uterumsbutiker och bygghandlare som visar produkter.
Här är ett par alternativ:
Uterumsexperten: Kontakta oss | Uterumsexperten
Bygghandel: ÅTERFÖRSÄLJARKARTA | HITTA DIN LOKALA BUTIK | HALLE

Butikssortiment – Omgående leverans

För dig som redan har bygglov klart, eller inte behöver bygglov. Som är i behov av att snabbt kunna köpa uterumsystem utan väntetid så finns det butiker och återförsäljare som lagerhåller uterumssystem för omgående leverans.

Glaspartier till uterum

Glaspartier till uterum och uterumssystem för omgående leverans.     Glaspartier till uterum och uterumssystem för omgående leveranser

Uterumsexperten lagerhåller uterumssystem för både sommar och vår/höstbruk.
Butikssortiment | Hämta direkt i butik | Uterumsexperten

Även Bauhaus & Hornbachs byggvaruhus lagerhåller skjutbara glaspartier i dörrhöjd till uterum i sitt butikssortiment.

Vid val av glaspartier till uterum är det även viktigt att tänka på taket till ditt uterum. Läs mer om: Taket till ditt uterum